KONSERVE DOMATES
Domatesleri önce kaynar suya ısladım ki kabukları zar gibi soyulsun.Soyduktan sonra yemekli olarak doğradım ve derin bir tencerede yarım çay bardağı zeytinyağ ve iki yemek kaşığı kalın tuz ilavesiyle pişirdim.Domatesler kaynamaya başlayınca iki taşım daha kaynatıp altını kapattım.Sıcakken kavanozlara doldurup ağızlarını sıkıca hava almayacak şekilde kapattım ve bir havlunun üzerine ters çevirip hem sızıntı varmı diye hemde hava kabarcığı kalmasın diye ters çevirdim ve bir gün o şekilde beklettim.Sonra ters çevirdim ve kapakları kontrol ettim.Kapaklar hafif içe çökük duruyor bu hava almadığını gösterir.Işık almayan serin bir yere kışın kullanmak üzere kaldırdım. Bu konserveyi domates kullandığınız her yerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
KÖZLENMİŞ PATLICAN VE BİBER
Patlıcan ve biberleri kolaylık olsun diye lahmacun fırınına gönderip közletiyorum.Evde ocak üstünde olmuyor. Ben yerken o köz kokusunu almalıyım.Öyle seviyorum.
Fırından gelince kabuklarını soyup tek pişirimlik paketliyorum.
KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER
KIZARMIŞ PATLICAN VE KIRMIZI BİBER
Aldığım patlıcanların bir kısmınıda soyup dört dilim yapıp kızarttım.
Kırmızı biberleride ortadan ikiye kesip içini temizleyip kızarttım.
Tek pişirimlik paketledim ve buzluk....
ALİNAZİK YEMEĞİ
Bu kadar patlıcan közleyipte Alinazik yemeği yapmadan olurmu? olmaaaaaaz
Közlenmiş patlıcanları doğrayıp sarmısaklı yoğurtla karıştırdım ve üzerine hazırladığım kıymayı döktüm.
Kıymayı soğan,sarmısak ve domatesle kavurarak hazırladım.İçerisine istediğiniz bahatatı koymak size kalmış.
Kışlık hazırlıklarımı bitirdim.Burda da bahsetmiş olduğum ve resimlemediğim diğer hazırlıklarım da şunlar:
İki tip süs biberi turşusu,jalepino biberi,yine tombul süs biberi (adını bilmiyorum),
soslu turşu ve karışık turşu kilerde yerini aldı.
Acı kıl biber ve tatlı biber kızarttım.
Fasulyeleri konserve yaptım bu sene.İki pakette buzluğa attım.
Dolmalık patlıcan ve dolmalık biber
Kabak rendelendi ve mücverlik paketlendi
Nane,fesleğen ve biberiye kurutuldu
Bu seneki hazırlıklarım bu kadar şimdilik.Değişik bir şey olmazsa bu sene fazla kışlık yiyecek hazırlamıyorum.Geçen yıllarda yaptıklarımın yarısı kadarını bile yapmadım.Biraz özlemek lazım.Yaz kış aynı şeyler bıktık artık.Biraz da değişik tatlar denemek lazım.
6 yorum:
Faydalı paylaşım için teşekkürler. Ayrıca Alinaziğin çok leziz bir görüntüsü var. Ellerinize sağlık.
Saygılar.
Oooo, ellerine sağlık, hazırlıklar tamamlanmış, afiyetle yiyin....
Ali nazik nefis görünüyor, çoook severim. Ben de bugün salatasını yaptım, közlenmiş yeşil ve kırmızı biber katarak bıçakla iyice ezerek.
Közlemeleri dışarıda küçük aygaz üzerinde "közleme tenceresi" ile yapıyorum, mis gibi kokuyor, kolay soyulsun diye sıcakken poşet içine koyuyorum, biraz soğuyunca kolay soyuluyor...
Bende çıldırdım 55 kavanoz yaptım... kış boyu yemeklerime de kullanıyorum tadı daha güzel oluyor.. alışmışım her sene yapıyorum...afiyetle temek naip olur inşallah canım..
Eh bana da Allah ağız tadıyla yemeyi nasip etsin demek kaldı...
ellerine sağlık ben de hepsinden yaptım,daha da devam ediyorum. güle güle ye
patlıcanlar iyi gözükmüyor
çünkü ya fırında suyunu fazla kaçırdınız yada patlıcanların zamanı geçmiş
köz ateşinde taze patlıcan közlenme sonrası beyaza çalan sarı bir renk verir sizinkiler biraz mora kaçmış
alinaziğin kenarındaki domatesler sıradan alelade hiç bir özelliği olmayan hibrit domateslerden.dikkat ederseniz içindeki beyazlaşma ve odunsu yapı hemen göze çarpıyor.domatesler dayanıklı ama tatsız ve tuzsuz.tenis topu niyetinede kullanabilirsiniz
Yorum Gönder