DERSLERİMİZ BAŞLAMIŞTIR.
DETAYLI BİLGİ İÇİN :
mahfesığmaz mh. 79097 sk. Bilge sitesi C blok zemin kat
polisevi kavşagı cıvarı
tlf:0-322-233 01 09

13 Ocak 2011 Perşembe

RENK BİLGİSİ

                                                            RENK NEDİR?

Işığın cisimlere çarptıktan sonra gözümüzde bıraktığı etkiye renk denir.Işık bir cisme çarptığında cisim ışığın içindeki 7 renkten birisini emer diğerlerini yansıtır. Ve biz cismi yansıttığı renkte görürüz. Bu yüzden siyah ve beyaz renk olarak kabül edilmez;siyah yedi rengin hepsini emer beyaz ise hepsini yansıtır.Renklerin koyuluk açıklıkları(Valör) da ışıkla ilgilidir . Bu 7 renk; Sarı, kırmızı , turuncu ,mavi, yeşil, mor, lacivert.

ANA RENK-Bu renklerden Mavi ,Kırmızı,Sarı ana renktir. Bu renkler karıştırılarak bulunmaz.Bu üç ana rengi değişik oranlarda birbirine karıştırarak doğadaki bir çok rengi bulabiliriz.


ARA RENKLER-Ana renkleri birbirine karıştırarak bulunan renklerdir.
Sarı-kırmızı =Turuncu
Sarı- Mavi =yeşil
mavi- kırmızı = mor
Yalnız mor'u bulmak için mavi ve kırmızı eşit oranda karıştırılmalıdır. Kırmızısı çok olursa Erguvan , mavisi çok olursa Lacivert bulunur .

ZIT RENKLER ( kontrast )- Zıt renkler birbirlerini tamamlarlar yanyana kullanıldıklarında birbirlerini değerlendirerek resme canlılık katarlar. Bunun doğada da örnekleri çoktur.Yeşil yaprakların arasında kırmızı güller,yeşil ağaçlar arasında kırmızı çatılı bir ev, güneş batarken mavinin içinde turuncu güneş vs. Zıt renklerden birisi diğerine karıştırılırsa karıştığı rengin parlaklığını kırar .

RENK BİLGİSİ
Renklerle ilgili bazı temel kurallarını bilmek doğru renk kombinasyonları yaratmakda yardımcı olacaktır.Bunun için renk çemberi üzerine renklerin yerleşimi,birbirini tamamlayan uyumlu ve zıt renkleri bulmak için kullanılması hakkındaki kuralları bilmekte fayda var:

Renk çemberi:




Renkler, 12 renkten oluşan renk çemberi üzerinde, ana renkler, ikincil ve üçüncül renkler olarak sınıflandırılır.


Ana renkler kırmızı-sarı-mavi' dir


İkincil renkler; sarı+kırmızı=turuncu, sarı+mavi=yeşil, kırmızı+mavi=mor(violet) oluşturur.



Üçüncül renkler ise, sarı-turuncu, kırmızı-mor, mavi-mor, mavi-yeşil, ve sarı-yeşildir.



Renklerin çemberde diziliş sıraları doğal renk tayfını içermektedir. Bu 12 rengin ayrıca renk tayfı içinde tamamlayıcıları da yer almaktadır.

Bu bilgileri vermek istedim.Çünkü resim yaparken veya renk elde ederken hangi rengin hangi renkle karışınca elde edilen rengi bilmek çok önemli.
Ara renk elde etmek için istediğimiz rengi önce koyup diğer rengi istediğimiz rengi elde edesiye kadar azar azar ilave etmeliyiz.
Açık renk elde etmek içinde mutlaka ama mutlaka beyaz kullanmalıyız.Krem veya kemik rengiyle renk açmaya çalışan arkadaşlarımız var.Bu renklerde karışım olduğu için renk bozuk çıkar.
Beyaz renge istediğimiz rengin açığı için azar azar ilave etmeliyiz ki kolaylıkla rengi bulalım.
Örnek verecek olursam : pembe renk yapmak istiyoruz.Bunun için beyaz renge kırmızıyı az miktarlarda lave ederek istediğimiz tonu kolaylıkla elde ederiz.Ama kırmızıya beyaz ileve ederseniz.İstediğiniz tonu bulmak için çooooook uğraşırsınız.  



NOT:Daha fazla bilgi için
http://www.resimhocasi.com/renkbilgisi.html
http://www.kendieviniyarat.com/

2 yorum:

Nilgün Komar dedi ki...

fırçayı alıp sulu boya resim yapasım geldi!!!!

Kumaştan Atölye dedi ki...

Güzel bir anlatım olmuş, teşekkürler...Ben de nakış renklerini seçerken kullanıcam...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails